Hos Basisbank kan du nemt og hurtigt ansøge om et lån.
Vi har hjulpet mere end 100.000 danskere med at få
deres drømme opfyldt.
• Lån mellem 30.000 – 500.000 kr.
• Debitorrente 4,95 – 15,95%
• Få svar med det samme
Med at lån hos Basisbank, kan du låne til både store og små drømme – en ny cykel, møbler eller et renoveringsprojekt?
Mulighederne er mange.
• Få et uforpligtende tilbud
• Du vælger selv hvad pengene skal bruges til
• Du kan tilpasse beløb med en fleksibel løbetid
Vi har mere end 20 års erfaring som udbyder af Privatlån i Danmark, og vi har hjulpet over 100.000 kunder med at få råd til dét, de drømmer om. Vores ansøgningsproces er nem, hurtig og overskuelig, da vi mener, at det skal være enkelt at låne penge.
Dét mener vi giver tilfredse kunder.
Brug for et lån på 40.000 kroner? Så har du mange forskellige muligheder for at ansøge om lån For din egen bank er ikke nødvendigvis hverken den billigste, den hurtigste eller den med de bedste vilkår. Vælger du Basisbank, får du ikke bare hurtigt svar på, om du kan få lånet. Du får også pengene hurtigt på kontoen. Ansøg med det samme, eller læs mere om, hvorfor du skal vælge Basisbank til et lån på 40.000 kroner.
Der var engang, hvor det var i den bank, hvor du havde din lønkonto, at du fik de bedste betingelser og laveste renter på et lån på 40.000 kroner. Sådan er det ikke nødvendigvis længere. Medmindre banken kender dig og din økonomiske situation ganske godt. F.eks. fordi du allerede har alle dine andre bankforretninger samlet hos dem.
Er du et lidt mere ubeskrevet blad i bankens kundeportefølje, kan et lån på 40.000 kroner nemt ende med at kræve, at du både skal stille med et opdateret privatbudget og en sikkerhed for lånet.
Men på trods af alt det besvær, kan bankerne sjældent give dig en meget bedre rente på dit lån. For et lån som ikke går til bil eller bolig, vil blive betragtet som et forbrugslån. Det er en af de låntyper, bankerne har en høj rentesats på.
Så selv om du sikkert er vokset op med, at bankerne altid er billigst at låne hos, er det ikke rigtigt længere. Samtidig er de tit flere dage om at behandle din låneansøgning. Så der er mange gode grunde til at undersøge alternativerne til din sædvanlige bank.
En af disse alternativer er os hos Basisbank. Vi er en 100 % internetbaseret bank, der har udbudt bankforretninger på nettet siden år 2000. Udover privatlån på mellem 30.000 og 500.000 kr. tilbyder vi således også samlelån, billån, opsparing, investering og en helt almindelig budgetkonto med betalingskort.
Vælger du at låne 40.000 kroner hos os, kan du betale dem tilbage over 24 til 72 måneder, alt efter hvad der giver bedst mening for din privatøkonomi. Hvor meget lånet kommer til at koste dig i månedlig ydelse, kan du hurtigt få svar på ved at bruge låneberegneren øverst på siden.
Bare indstil lånebeløbet til 40.000 kroner, og vælg den ønskede løbetid i vores låneberegner. Så får du straks at vide, hvor meget du kommer til at sidde for hver måned. Er beløbet for højt i forhold til dit økonomiske råderum, kan du prøve at forlænge løbetiden. Har du omvendt godt med luft i din privatøkonomi, kan du spare mange penge ved at vælge en kortere løbetid.
Så snart du har fundet den løbetid, der passer til din privatøkonomi, klikker du på Ansøg her-knappen, udfylder de resterende spørgsmål, og underskriver ansøgningen med dit NemID.
Så behandler vi din låneansøgning, og giver dig svar i løbet af ganske få minutter.
Størstedelen af de de oplysninger vi har brug for, giver du adgang til, når du underskriver låneansøgningen med din digitale signatur.
Lige som alle andre finansieringsselskaber, som udbyder lån på nettet, skal du ikke stille sikkerhed for det lån, du optager hos os. Det betyder, at du ikke skal finde noget værdifuldt, som vi kan tage, hvis du ikke overholder tilbagebetalingen af lånet.
Det medfører en lidt højere rente, fordi det øger vores risiko ved at låne penge ud. Men du sparer både penge på oprettelsesgebyret, og undgår at skulle betale tinglysningsafgift på panten i det, som du stiller som sikkerhed for lånet. Altså ender dine oprettelsesudgifter med at blive lavere.
Og nej! Selv om vi også er en bank, beder vi dig ikke om at flytte alle dine bankforretninger over til os.
Vi behandler, og vurderer hver enkelt bankforretning for sig, og har intet ønske om at stavnsbinde dig som kunde.
Hos Basisbank går vi ind for et ansvarligt udlån af penge. Derfor vil du ikke opleve, at vi forsøger at lokke dig til med rentefrie lån på betingelser, som du aldrig ville have mulighed for at overholde, medmindre du havde vundet i Lotto. Og hvorfor dog så låne?
Vores ansvarlige tilgang til udlån kommer også til udtryk i, at vi rent faktisk spørger dig om, hvad du skal bruge de lånte penge til. Det er ikke for at snage i dit privatliv, men for bedre at forstå, hvad det er for drømme, du ønsker at opfylde.
Vi spørger dig også, om du har optaget andre lån i indeværende år. Det gør vi, for bedre at kunne forstå din privatøkonomi og holde den op mod de andre oplysninger, vi har fået ud af de informationer, du har givet os adgang til med din digitale underskrift.
Desværre betyder det så også, at vi nogle gange bliver nødt til at sige nej til en låneansøgning. Men selv om det naturligvis kommer til at skuffe låneansøgeren, siger vi hellere fra, end vi risikerer at være med til at få den pågældende ud i et økonomisk uføre.
Naturligvis vil du helst betale så lidt som muligt for at låne 40.000 kroner. Derfor er det klart, at du sammenligner os med de lånemuligheder, som du har hos andre låneudbydere.
Når du gør det, er det dog vigtigt, at du gør det på den rigtige måde. Det vil sige, at du skal bruge den såkaldte ÅOP-værdi, når du sammenligner vores lån med en anden låneudbyders.
ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og dækker over, hvor stor en procentdel af det beløb du betaler tilbage over et år, der går til renter og gebyrer på lånet. Jo lavere den procentsats er, jo billigere bliver lånet for dig.
Dog er det vigtigt, at du altid sammenligner lån på samme beløb og med samme løbe tid. Ellers giver ÅOP-værdien ikke et retvisende billede.
Er du klar til at ansøge? Så kan du glæde dig over, at du både kan have svar og pengene på kontoen om mindre end en time. I hvert fald hvis du både ansøger, får bevilliget lånet, og underskriver låneaftalen med dit NemID inden for vores normale åbningstid.
Ja, faktisk kan pengene stå på din NemKonto inden for 10 minutter efter vi har modtaget din digitale underskrift.
Så hvorfor ikke ansøge med det samme?
Vi har hjulpet flere tusinde kunder med at få styr på deres økonomi med et samlelån – skal vi også hjælpe dig? Beregn her, hvad du kan spare om måneden med Basisbank Samlelån.
Vi har hjulpet flere tusinde kunder med at få styr på deres økonomi med et samlelån – skal vi også hjælpe dig? Beregn her, hvad du kan spare om måneden med Basisbank Samlelån.
Er det blevet tid til at udskifte bilen eller købe en ekstra bil? Med et Basisbank Billån kan du få råd til den bil, du drømmer om. Vi er klar til at hjælpe dig med bilfinansieringen.
Er det blevet tid til at udskifte bilen eller købe en ekstra bil? Med et Basisbank Billån kan du få råd til den bil, du drømmer om. Vi er klar til at hjælpe dig med bilfinansieringen.
Vidste du, at du med Basisbank Ferielån har mulighed for at tilpasse lånet, så det passer lige præcis til din økonomi? Måske koster din drømmerejse ikke så meget som du tror. Prøv vores beregner her.
Vidste du, at du med Basisbank Ferielån har mulighed for at tilpasse lånet, så det passer lige præcis til din økonomi? Måske koster din drømmerejse ikke så meget som du tror. Prøv vores beregner her.
Danskerne renoverer deres boliger som aldrig før. Går du også drømmer om at renovere din bolig? Vi har hjulpet mange kunder med at finansiere deres boligrenoveringsprojekter – skal vi også hjælpe dig? Få et uforpligtende tilbud tilsendt i dag.
Danskerne renoverer deres boliger som aldrig før. Går du også drømmer om at renovere din bolig? Vi har hjulpet mange kunder med at finansiere deres boligrenoveringsprojekter – skal vi også hjælpe dig? Få et uforpligtende tilbud tilsendt i dag.
Park Allé 295
2605 Brøndby
CVR 25213483
Du kan altid skrive til os
kontakt@basisbank.dk
EUROPÆISKE VALUTAER
Offentliggjort på www.nets.eu/valutakurser. Valutakurs på dagen før transaktionen cleares i Nets tillagt 1,5 %.
ANDRE VALUTAER
Offentliggjort på www.nets.eu/valutakurser.
Valutakurs på bankdagen før transaktionen cleares i Nets tillagt 2,0 %. undtagelser kan forekomme.
ØVRIGE VALUTAER
Omregning til USD, der herefter omregnes til danske kroner som overfor. Undtagelser kan forekomme.
Eventuelle gebyrer, der opkræves af det udbetalende pengeinstitut eller den udenlandske betalingsmodtager er ikke medregnet.
FORDELE VED VISA/DANKORT
Du kan hæve kontanter uden gebyr i alle danske pengeautomater – døgnet rundt
Du kan hæve op til 2.000 kr. om dagen i danske pengeautomater. I nogle pengeautomater kan du hæve op til 6.000 kr. om dagen – find dem her
Visa er et internationalt betalingskort, der er brugbart de fleste steder i verden
VÆRD AT VIDE NÅR DU BRUGER VISAKORT I UDLANDET
Det koster 1%, min. 30 kr., at hæve penge i udenlandske pengeautomater
Forbrugsgrænsen på dit Visa/Dankort er på kr. 25.000 kr. pr. løbende 30 kalenderdage
Der kan hæves op til 2.000 kroner i kontanter pr. døgn i pengeautomater og pengeinstitutter fra kl. 00.00 til kl. 00.00 næste dag
Når du bruger dit Visa/Dankort i udlandet, har Nets af sikkerhedsmæssige årsager fastsat en forbrugsgrænse på 25.000 kr. om måneden, uanset hvor mange penge, du har stående på din konto. Vær opmærksom på, at især hoteller og biludlejningsfirmaer har for vane at reservere beløb, der også bliver talt med som forbrug, selv om pengene rent faktisk ikke bliver hævet fra din konto. Det kan påvirke dine betalingsmuligheder, når du er i udlandet. Derfor er det altid en god idé at have et ekstra betalingskort, fx. et MasterCard, med på rejsen.
ØNSKER DU AT SPÆRRE DIT VISA/DANKORT?
Er dit Visa/Dankort forsvundet eller blevet misbrugt, skal du kontakte os hurtigst muligt for at få det spærret. Uden for bankens åbningstid kan du få spærret dit kort ved at ringe til Nets’ døgnservice på 44 89 29 29.
Vil du gøre indsigelse mod en Dankort-betaling på Visa/Dankort?
Vil du gøre indsigelse mod en Visa-betaling på Visa/Dankort?
Sikker nethandel med Verified by Visa
FORDELE VED MASTERCARD DEBET
Du kan hæve kontanter uden gebyr i alle danske pengeautomater
Du kan hæve op til 2.000 kr. om dagen i danske pengeautomater. I nogle pengeautomater kan du hæve op til 6.000 kr. om dagen – find dem her
MasterCard er et internationalt betalingskort, der er brugbart de fleste steder i verden
Du kan ikke lave overtræk på din konto
VÆRD AT VIDE NÅR DU BRUGER DIT MASTERCARD DEBET I UDLANDET
Det koster 1 % af det hævede beløb, min. 30 kr., at hæve penge i udenlandske pengeautomater
Du kan hæve et beløb svarende til 5.000 danske kroner om dagen i udenlandske pengeautomater
Vær opmærksom på, at du på grund af opdateringer i MasterCard Debet-systemet ikke kan bruge dit kort mellem kl. 03.00 og 05.00 dansk tid. Det kan især få betydning for dig, hvis du bruger kortet på rejser i lande, hvor tidsforskellen er stor.
ØNSKER DU AT SPÆRRE DIT MASTERCARD DEBET?
Er dit MasterCard Debet forsvundet eller blevet misbrugt, skal du kontakte os hurtigst muligt for at få det spærret. Uden for bankens åbningstid kan du få spærret dit kort ved at ringe til Nets’ døgnservice på 44 89 27 50.
Vil du gøre indsigelse mod en betaling på dit MasterCard?
Sikker nethandel med MasterCard SecureCode
Behandling af personoplysninger
Almindelige forretningsbetingelser – privatkunder
Vilkår for betalingskonti – privatkunder
Oplysning om fortrydelsesret – privatkunder
Behandling af personoplysninger
Generelle regler for selvbetjening
Regler for debitorer i Betalingsservice
Regler for NemID
Særlige bestemmelser for lån og kreditter – privatkunder
Særlige bestemmelser om pant – privatkunder
Generelle vilkår for kapitalpension
Generelle vilkår for ratepension
Generelle vilkår for aldersopsparing
Generelle vilkår for børneopsparing
Vilkår for Tryghedsforsikring
Regler for Visa/Dankort
Regler for MasterCard Debet
Betingelser for overførsler til og fra udlandet
Regler for børshandel på basisbank.dk
Regler for opbevaring af værdipapirer i depot
Betingelser for handel med værdipapirer inkl. ordreudførelsespolitik
Basisbanks generelle beskrivelse af værdipapirer
Aftale om handel med værdipapirer
Basisbanks handelssteder og samhandelspartnere
Interne regler for interessekonflikter og personlige transaktioner indenfor investeringsservice
Vilkår for Højrente 31 og Højrente 91
Vilkår for Højrente 180 og Højrente 360
Oplysningsskema – Garantiformuen for indskydere og investorer
Handelssteder
Best Execution – RTS 28 – 2018
Alle pressehenvendelser bedes rettet til direktør Tom Rattleff på 70 22 09 29
01-09-2021: Halvårsrapport 2021
01-09-2021: Risikorapport 1. halvår 2021, kapitalgrundlag og solvensbehov
14-06.2021: Pressemeddelelse
29-04.2021: Årsrapport 2020
29-04.2021: Risikooplysninger 2020
29-04.2021: Risikorapport 2020
14-04-2021: Indkaldelse til ordinær generalforsamling
01-10-2020: Halvårsrapport 2020
01-10-2020: Risikorapport 1. halvår 2020, kapitalgrundlag og solvensbehov
03-08.2020: Årsrapport 2019
03-08-2020: Risikooplysninger 2019
03-08-2020: Risikorapport 2019
13-07-2020: Indkaldelse til ordinær generalforsamling
09-04-2019: Årsrapport 2018
09-04-2019: Risikooplysninger og solvensbehov 2018
09-04-2019: Risikooplysninger øvrige 2018
22-03-2019: Indkaldelse til ordinær generalforsamling
14-09-2018: Interim financial report – first half 2018
22-08-2018: Halvårsrapport 2018
22-08-2018: Risikorapport 1. halvår 2018, kapitalgrundlag og solvensbehov
20-04-2018: Årsrapport 2017
20-04-2018: Udlånsredegørelse, 2. halvår 2017
20-04-2018: Risikorapport 2017, kapitalgrundlag og solvensbehov
20-04-2018: Risikorapport 2017, øvrige oplysninger
05-04-2018: Indkaldelse til ordinær generalforsamling
09-03-2018: Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling
23-08-2017: Halvårsrapport 2017
23-08-2017: Risikorapport 1. halvår 2017, kapitalgrundlag og solvensbehov
23-08-2017: Udlånsredegørelse, 1. halvår 2017
01-08-2017: Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling
10-04-2017: Årsrapport 2016
10-04-2017: Udlånsredegørelse
10-04-2017: Risikorapport 2016, kapitalgrundlag og solvensbehov
10-04-2017: Risikorapport 2016, øvrige oplysninger
06-04-2017: Indkaldelse til ordinær generalforsamling
22-08-2016: Halvårsrapport 2016
22-08-2016: Risikorapport, 1. halvår 2016
22-08-2016: Udlånsredegørelse, 1. halvår 2016
11-08-2016: Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling
01-03-2016: Årsrapport 2015
01-03-2016: Risikorapport 2015, kapitalgrundlag og solvensbehov
01-03-2016: Risikorapport 2015, øvrige oplysninger
01-03-2016: Udlånsredegørelse
12-02-2016: Indkaldelse til ordinær generalforsamling
30-11-2015: Revideret dagsorden og indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling den 4. december 2015
30-11-2015: Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling den 3. december 2015
30-11-2015: Basisbank ud af genopretning
28-08-2015: Halvårsrapport 2015
28-08-2015: Risikorapport, 1. halvår 2015
28-08-2015: Udlånsredegørelse, 1. halvår 2015
27-02-2015: Årsrapport 2014
27-02-2015: Risikorapport 2014, kapitalgrundlag og solvensbehov
27-02-2015: Risikorapport 2014, øvrige oplysninger
27-02-2015: Udlånsredegørelse
12-02-2015: Indkaldelse til ordinær generalforsamling
27-05-2021: Redegørelse om inspektion
06-07-2020: Redegørelse om inspektion
10-07-2019: Påbud fra Finanstilsynet
03-05-2019: Redegørelse om inspektion
29-11-2018: Redegørelse om inspektion
13-06-2018: Redegørelse om inspektion
12-10-2017: Redegørelse om risikooplysning
04-03-2016: Redegørelse om inspektion
30-11-2015: Fastsættelse af kapitalgrundlagskrav og solvenskrav
03-04-2014: Redegørelse for inspektion
12-07-2013: Redegørelse for påtale
13-06-2013: Påbud om konvertering af statslig hybrid kernekapital
28-02-2013: Redegørelse for inspektion
28-02-2013: Redegørelse for påtale
28-02-2013: Afgørelse vedr. § 225 stk. 2
I Basisbank forsøger vi altid at løse problemerne, hvor de er opstået.
Hvis du mener, at der er sket en fejl, eller vi har gjort noget forkert, skal du først og fremmest kontakte den afdeling som har behandlet din sag. Forhåbentlig kan du og medarbejderne løse problemet sammen.
Lykkes det ikke at rettet op på det, som er sket, er du velkommen til at skrive til Basisbanks klageansvarlig på e-mail adressen: klage@basisbank.dk
Hvis din klage til os ikke fører til et tilfredsstillende resultat for dig, kan du klage til Det finansielle ankenævn, St. Kongensgade, 2. sal, 1264 København K, www.fanke.dk